Klatergoud en overdaad

Sjeiks en regeringsleiders. Ingevlogen sterrenkoks uit Italië, oesters en kaviaar, Andrea Bocelli, sport- film- en televisiesterren, ministers, ambassadeurs en beleidsmakers, CEO’s en NGO’s. Het kon niet op de afgelopen dagen. Plaats van handeling: Atlantis The Palm, Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

Atlantis

De reden voor alle klatergoud en overdaad was de zesde editie van de Global Education and Skills Forum, een grote internationale conferentie over onderwijs. Het hoogtepunt van de conferentie vormde de uitreiking van de Global Teacher Prize, dit jaar voor de derde keer. Dit was ook meteen de reden dat ik, als genomineerde voor deze prijs, een keertje aanwezig mocht zijn op het bal van de groten der aarde. Met sleutelspelers uit het onderwijsveld als Andreas Schleicher van de OESO, Irina Bokova van UNESCO en Fred van Leeuwen van Education International heeft de conferentie het nodige gewicht gekregen dit jaar. Mede om deze reden waren er 250 (onderwijs)journalisten aanwezig. Daar zat, naar mijn weten, niet één vertegenwoordiger van de Nederlandse media bij. Met dit blog zal ik een eerste indruk proberen te geven. Later volgt meer.

De centrale vraag dit weekend was “how do we create real global citizens?”. Daarmee begon de conferentie bij voorbaat problematisch. We hebben immers geen sluitende definitie wat we precies onder global citizenship (Nederlands: ‘wereldburgerschap’) verstaan. Bij de opening werd het ons als volgt gepresenteerd:

GESF

De uniciteit van anderen erkennen en respecteren, met een open hart naar de wereld om je heen kijken. Een leidend principe bij wereldburgerschap vormen de 17 sustainable development goals van de Verenigde Naties. Die opvatting wordt gedeeld in het boek Empowering Global Citizens A World Course, van Fernando Reimers e.a:

Global citizenship education is essential for creating a world with sustainable peace— a world without poverty or hunger and where all have health and education. A world where women and men have the same opportunities, where all have clean water and sanitation, where we use renewable energies, where there are good jobs for all, and where there is economic growth and prosperity created by industry and innovation. A world where we reduce inequalities and create sustainable cities and communities and where we consume responsibly and no longer behave in ways that change the climate or harm life on this planet. A world where we honor and protect life underwater and on land. A world of peace and justice for all.

In de dagen voorafgaand aan de conferentie werd er rond dit thema een tweedaagse summit belegd, waar de inmiddels 150 genomineerde leraren van de Global Teacher Prize aan deelnamen. Als nieuweling in deze groep was het zowel een grote inspiratie als een grote eer om met een aantal van de vaandeldragers van de beroepsgroep samen te mogen werken aan projecten rond wereldburgerschap. Deze projecten zullen in de komende weken gedeeld worden met de wereld. Hou mijn blog en twitter timeline in de gaten voor updates.

Samen met mijn collega Mattanja Koolstra, die ook mee was naar Dubai – en met hulp van deze uitzonderlijke groep teacher-leaders, wil ik de komende periode gaan bouwen aan een internationaal uitwisselingsplatform voor leraren. Een virtuele omgeving waar leraren elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en afspraken kunnen maken om bij elkaar op bezoek te gaan. Want dát is het moment waarop kennis werkelijk gedeeld wordt. Niet tijdens tweedaagse summits in de woestijn, maar gewoon op school, in het klaslokaal. Kennis die vervolgens gedeeld kan worden met het team. We geloven dat wereldburgerschap alleen onderwezen kan worden als leraren zelf ook over de grenzen gaan kijken. We zijn allemaal geschoold en onderwezen in een nationale context. Hoe kunnen we ‘world citizenship’ onderwijzen als de meerderheid van de internationale beroepsgroep nooit in het buitenland is geweest? Hoe kunnen we de ‘changemakers’ van de 21ste eeuw voortbrengen als we binnen dezelfde kaders blijven lesgeven? We geloven dat een uitwisselingsplatform voor leraren een antwoord kan bieden op deze vraag. Dit platform moet Teacher Exchange gaan heten.

 

logo-tagline-definitief3

Vanuit deze missie was ik dan ook blij met het thema van de conferentie de twee dagen erna. Het weekend bestond voor mij voor een belangrijk deel uit netwerken: aansluiten bij lopende programma’s, steun zoeken bij leraren- en onderwijsorganisaties, zakenkaartjes uitwisselen. Tussendoor heb ik een aantal interessante dingen opgepikt. Bijvoorbeeld tijdens de keynote van Andreas Schleicher, over de belangrijkste systeemveranderingen van onze tijd. Schleicher verduidelijkte wat de OECD onder wereldburgerschap verstaat en sloot af met een nieuwtje: bij de volgende PISA metingen zal wereldburgerschap en verwante vaardigheden een rol spelen.

GESF3

De initiatiefnemer, organisator en belangrijkste geldschieter van zowel de prijs als de conferentie is de Varkey Foundation. Een organisatie die zich inzet voor het versterken van de positie van de leraar en het onderwijs in algemene zin. De Varkey Foundation is vernoemd naar Sunny Varkey, die zijn miljoenen heeft verdiend in het private onderwijs. De conferentie had hierdoor een sterk ‘privaat’ karakter, waar ik mij als voorstander van publiek onderwijs licht ongemakkelijk in voelde. De overgrote meerderheid van de kinderen die les krijgen op publieke scholen hebben immers ook recht op het best mogelijke onderwijs. Ook kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de conferentie ongetwijfeld óók de zakelijke belangen van Sunny Varkey diende.

Zoals gezegd vormde de uitreiking van de Global Teacher Prize de climax van de conferentie. De winnaar van dit jaar was Maggie MacDonnell, die les geeft in een afgelegen regio in het noorden van Canada, waar 1300 Inuit wonen. Het leven is er niet makkelijk. Het aantal zelfmoorden is hoog. Heel wat mensen kampen met drank- en drugsproblemen. Daarnaast zijn er veel tienermoeders en is er veel seksueel misbruik. In haar speech vertelde Maggie een aangrijpend verhaal over lege schoolbanken na weer een zelfmoordgeval, een beeld dat haar blijft achtervolgen tot in haar dromen. Maggie had een leerling meegenomen naar Dubai, die haar vergezelde op het podium. Een Inuit jongen, van een jaar of 16. Maggie bedankte hem dat zij, ondanks alle verschillen, met zoveel warmte is opgenomen in zijn gemeenschap. Verder zei Maggie bewondering te hebben voor de moed van de Varkey Foundation om met deze uitverkiezing mondiale aandacht te genereren voor de leden van de kleine Inuit gemeenschap waar ze woont en werkt.  De verdiende winnaar.

Het was al met al een levensverrijkende ervaring voor mij. Met Teacher Exchange zullen we in de toekomst hopelijk een platform hebben waarbij fantastische leraren zoals Maggie haar kennis, ideeën en ervaringen kunnen delen met de rest van de wereld. Wie weet kan ik zelf een keer afreizen naar Arctisch Canada. Nu eerst maar weer terug naar mijn eigen schooltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s